Konijnen en aaien

Konijnen zijn prooidieren en vaak wordt er gezegd; "konijnen houden niet van aaien" Sommige konijnen houden inderdaad niet van aaien maar andere konijnen vinden het heerlijk en komen er zelfs voor terug.

Konijnen zijn prooidieren en houden niet van oppakken, zelfs de konijnen die hier aan gewend zijn. Gewenning kan een heleboel goed maken maar het zijn en blijven prooidieren die instinctief zullen ze proberen te vluchten. Bij aaien kan het anders zijn, aaien kan gezien worden als het "wassen" van een konijn door een ander konijnen maatje. Niet elk konijn houdt van aanraking maar om nou te zeggen dat konijnen per definitie niet van aaien houden vinden is nogal wat. Vaak is het een stukje karakter, of een konijn goed gesocialiseerd is, of een konijn een verleden heeft en of een konijn goed benaderd wordt door de mens. Hormoon verandering kan natuurlijk ook zorgen dat een konijn niet geaaid zal willen worden.

Waarom vinden konijnen en andere dieren het lekker om geaaid te worden?

NU.nl kwam met een artikel over een onderzoek over waarom dieren het lekker vinden om geaaid te worden.

Waarom vinden dieren het lekker om geaaid te worden, nou NU.nl kwam met een onderzoek hierover.

"Bij mensen en bij dieren zitten in de huid verschillende soorten zenuwcellen, ook wel neuronen genoemd.
Een deel daarvan pikt pijnprikkels op en geeft die door aan het brein. Andere zenuwcellen doen dat voor warmteprikkels.
En ook voor 'plezierige aaiprikkels' hebben mensen en dieren gespecialiseerde neuronen in hun huid."
Valt te lezen in het artikel.

"Bij mensen vind je die in behaarde delen van de huid, niet onder bijvoorbeeld voetzolen. Onderzoekers van het California Institute of Technology (VS) ontdekten in 2013 vergelijkbare neuronen in de harige huiddelen bij muizen. De verschillende zenuwcellen van de dieren merkten ze met verschillende markers, stoffen die oplichten wanneer die zenuwcel geprikkeld wordt.
Aan welk deel van het dierenbrein de aaizenuwen hun prikkels precies doorgeven en welk hersengebied dus verantwoordelijk is voor dat prettige gevoel, is nog niet bekend."

"Wel ontdekten biologen van het Max-Planck-Gesellschaft (Duitsland) dat wilde chimpansees die net een vlooisessie achter de rug hadden meer van het hormoon oxytocine in hun urine hadden. Dit hormoon zorgt voor een plezierig gevoel en werkt onder andere stressverlagend."


Bron: NU.nl


Fun Fact

Een leuke fun fact voor de konijnen eigenaar. 
 

☀️ Fun Fact ---> Dieren therapie verhoogd het oxytocine in het lichaam en dit zorgt voor geluk als gevoel en verbetert het empathisch vermogen en zorgt voor een gelukkig leven.

Aaien is dus lekker voor het dier bv een konijn en voor ons want ook worden er blij van.
Let wel, niet elk konijn houdt van aaien!

Stoffie (het konijn hier links op de foto) hield wel van een lekkere aai en wij ook.

De 4 gelukshormonen...

In een artikel van Gelukplanner.nl werd het e.a. uitgelegd over gelukshormonen.

"De vier belangrijkste gelukshormonen zijn
-serotonine
-dopamine
-endorfine
-oxytocine.
Het mooie van deze gelukshormonen is dat je de aanmaak hiervan zelf positief kunt beïnvloeden."

"ENDORFINE
Het hormoon endorfine is belangrijk voor ons lichaam, doordat endorfine pijnstillende eigenschappen heeft. Tijdens een zware inspanning scheidt een gedeelte van ons brein (de hypothalamus) endorfine uit om de pijn van de fysieke inspanning te maskeren. Dit zorgde er eeuwen geleden voor dat wij goede jagers waren. Daardoor hoefden onze voorouders niet zo snel als een luipaard te zijn, ze hielden het gewoonweg langer vol. Tegenwoordig hoeven we niet meer te jagen, maar maakt ons brein nog wel endorfine aan."

"DOPAMINE
Dopamine is het hormoon dat ons in staat stelt genot en blijdschap te kunnen ervaren, het komt vrij bij fijne ervaringen. Denk maar eens aan het afwerken van je to-do lijstje, heerlijk eten, seks, of het behalen van je doelen. Het grootste probleem bij dopamine is dat het fijne gevoel ook weer snel wegebt. Maar omdat dopamine ontzettend lekker voelt, willen we zo snel mogelijk een nieuwe boost hebben. Dit is ook de reden dat we aan activiteiten en producten, waarbij we veel dopamine aanmaken, makkelijk verslaafd kunnen raken. We kunnen deze verslavingsgevoeligheid ook gebruiken om er iets positiefs van te maken."

"SEROTONINE
Serotonine is een gelukshormoon met een grote invloed heeft op ons lichaam. Zo reguleert serotonine een aantal vitale lichaamsfuncties zoals ons immuunsysteem, onze nieren, hart en bloedvaten en onze spijsvertering. Daarnaast houdt serotonine ons humeur in balans, doordat het een grote invloed heeft op onze gemoedstoestand. Serotonine heeft daardoor ook een groot effect op ons zelfvertrouwen. Hoe meer serotonine we namelijk in ons lichaam hebben, hoe minder gevoelig we namelijk zijn voor afwijzing van anderen. We kunnen dit gevoel ervaren wanneer we respect en waardering krijgen. Dit geeft ons dan een trots gevoel en werkt statusverhogend, waardoor er opnieuw serotonine aangemaakt wordt."

"OXYTOCINE
Oxitocine is het hormoon dat wordt aangemaakt bij sociale interactie. Dit hormoon maakt ons sociaal en geeft ons het gevoel van vriendschap, liefde en vertrouwen. We maken oxytocine aan wanneer we bij onze vrienden, goede collega’s of familie zijn. Vroeger hadden we dit nodig om te overleven. Tegenwoordig hoeven we niet meer te jagen. Toch is sociaal contact en het gevoel erbij te willen horen nog steeds van enorm belang voor ons als mensen. We moeten namelijk op anderen kunnen vertrouwen en hebben elkaar nog steeds hard nodig bij tal van activiteiten."


Bron "4 gelukshormonen": Gelukplanner.nl