Castratie en sterilisatie van konijnen

Castratie en sterilisatie zijn medische ingrepen welke ervoor zorgen dat voortplanting niet meer mogelijk is en dat ongewenst hormonaal gedrag minder zal worden of geheel zal afnemen.

Hieronder zullen wij een uitleg proberen te geven evenals wat tips voor voor de ingreep en na de ingreep.
Castratie en sterilisatie hebben niet alleen gedragsvoordelen maar ook gezondheidsvoordelen.
Het kent ook risico`s en daarom raden wij altijd aan om een goede (konijnkundige) dierenarts te raadplegen en de risico`s te kennen evenals de voor- en nadelen van een ingreep.
Laat je goed voorlichten alvorens de ingreep te laten uitvoeren.

Sterilisatie van de voedster

Sterilisatie is een medische term voor het onvruchtbaar maken van o.a. de voedster.

Er wordt gesproken van een sterilisatie als een vrouwelijk konijn geholpen wordt. Eigenlijk is het een castratie want de eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd..
Deze ingreep is mogelijk vanaf 6 maanden, maar de operatie het is verstandiger vanaf 11-12 maanden.

Voor meer informatie verwijzen wij door naar een goede (konijnkundige) dierenarts.

Castratie van de rammelaar

Castratie is een medische term voor ontmanning van een rammelaar.

In het geval van een mannelijk konijn wordt tijdens deze ingreep de teelballen volledig verwijdert.
Deze ingreep is al mogelijk vanaf 4-5 maanden.
Houdt er rekening mee dat de rammelaar tot 2-3 weken na de castratie nog vruchtbaar kan zijn.
Hormonen kunnen nog langer in het lichaam aanwezig zijn, dus wees je hiervan bewust indien je gaat koppelen.

Voor meer informatie verwijzen wij door naar een goede (konijnkundige) dierenarts.

Tips alvorens de ingreep en tips voor na de ingreep

Wij adviseren om nooit een afspraak in te plannen voor het weekend.
De reden hiervoor is dat mogelijk niet snel naar je eigen dierenarts kan als er iets mis is.

- zorg dat het konijn nooit nuchter is voor de ingreep, geef het konijn nog lekker veel hooi en eventueel wat brokjes.
Een veel voorkomend misverstand is dat het konijn vóόr de operatie niet zou mogen eten. Konijnen móeten juist eten voor de operatie, omdat een konijn ten eerste niet kan braken en ten tweede blijft zo hun maag-darmstelsel op gang. Het laatste is echt van levensbelang!
- eventueel kunt je je konijn al een week van tevoren BACH RESCUE REMEDY DRUPPELS geven. Konijnen zijn nogal snel gestrest, dit middel zorgt ervoor dat ze wat rustiger worden.
- er zijn 2 nieuwe anti-stress producten in de webshop verkrijgbaar welke mogelijk een uitkomst kunnen bieden, namelijk BEAPHAR RABBIT COMFORT en PET REMEDY
- neem het konijn zijn eigen voer mee naar de dierenarts en wat lekkers zodat hij/zij het bekende misschien wel snel wilt eten.
- zorg dat je goede DWANGVOEDING in huis hebt samen met een DWANGVOEDING SPUIT en MEDICATIE SPUIT Deze zijn ook te koop bij je dierenarts of bij ons in de WEBSHOP
- zorg dat je voldoende pijnstilling meekrijgt, een konijn dat pijn heeft zal niet eten.
- ontsmet de kooi goed in verband met infectie gevaar en gebruik een zachte bodembedekker bv de STROOISELMAT Stro en hooi prikt teveel, hooi moet je wel aanbieden in bijvoorbeeld een hooi ruif.
- vraag de dierenarts naar het medical shirt MPS MEDICAL PET SHIRT speciaal voor konijnen. Zo kan je konijn niet aan zijn wond zitten, maar nog wel zijn blindedarm keutels eten.
- verder zouden wij een dekentje of knuffeltje (iets vertrouwds) meegeven. Heeft je konijn een maatje? Vraag dan of het maatje mee mag.
- neem je konijn alleen mee naar huis als hij zelf al wat heeft gegeten bij de dierenarts.
- zorg voor warmte bijvoorbeeld door een HEATPAD speciaal voor konijnen.
- zorg dat je wat lekkers in huis hebt, iets waar je konijn een "moord" voor doet en een babyhapje van bijvoorbeeld OLVARIT

 

MPS Medical Pet Shirt

Het kan nog wel eens voorkomen dat een konijn aan zijn wond gaat zitten en deze open bijt. Om dit te voorkomen zijn er MPS Medical Pet Shirts verkrijgbaar, dit zijn konijnenrompertjes.

Het originele MPS-Medical Pet Shirt voor je konijn is een professioneel alternatief voor de kraag en/of een bandage. Dit veelzijdige shirt beschermt je konijn en zijn omgeving gedurende herstel na een medische ingreep, huid- en andere problemen zoals bijvoorbeeld overmatig likken.

Dit shirt wordt wereldwijd aanbevolen door (konijnkundige) dierenartsen.
Dit gepatenteerde ademende shirt zorgt ervoor dat het konijn zich comfortabel kan bewegen. Door een verruimde opening onder de staart kan je konijn zijn behoeftes doen zonder het shirt verwijderd hoeft te worden.

Het MPS-Medical Pet Shirt is vrij van lood en gifstoffen en is gemaakt van 97% hoogwaardig katoen en 3% Invista Lycra® 4-weg stretchstof.

Het shirt is in de wasmachine wasbaar en herbruikbaar en is verkrijgbaar in 4 maten en 1 kleur Wil je bestellen dan kan dit via onze webshop via deze link  MPS MEDICAL PET SHIRT