Het gewicht van een konijn
Het gewicht van een konijn is heel belangrijk. Aan het gewicht kun je namelijk zien of je konijn ondergewicht heeft of overgewicht daarnaast kun je vaak aan het gewicht zien of je iets dient aan te passen aan de voeding of dat er medisch iets niet in orde is.
Het gewicht van een konijn is net als bij de mens verschillend, natuurlijk zijn er wel richtlijnen net als bij de mens maar dat zijn wel richtlijnen.
Een richtlijn voor een konijn wat betreft gewicht wordt hieronder uitgelegd maar houdt er rekening mee dat dit richtlijnen zijn, het gewicht van een konijn kan namelijk afhankelijk zijn van de bouw, het ras etc.
Meten = weten
Het gewicht van een konijn is zoals gezegd afhankelijk van o.a. de bouw en het ras.
Het streefgewicht is de term waarmee het gezonde lichaamsgewicht wordt aangeduid.
Belangrijk is om als eerste vast te stellen wat het streefgewicht is, het streefgewicht is het gewicht dat een konijn ongeveer dient te wegen als deze volwassen is.
Het wegen van een konijn is erg belangrijk want meten = weten.
Je ziet gauw genoeg als eigenaar of je konijn aankomt of afvalt als je een vast weeg moment inlast, bijvoorbeeld één maal per week.
Overgewicht
Wanneer is er sprake van overgewicht? Er is sprake van overgewicht als het konijn zijn streefgewicht overschrijdt daarnaast kun je overgewicht ook voelen, later gaan wij hier verder op in.
Net als bij de mens kan overgewicht problemen opleveren, maar net als bij de mens kan dit voorkomen worden. Konijnen zijn echte planten eters en moeten dan ook genoeg hooi te eten krijgen en weinig krachtvoeding. Helaas wordt er vaak gedacht dat konijnen veel krachtvoeding moeten eten en dit is ten onrechte.Ook zijn er vaak veel groente soorten en fruit soorten die van nature veel suikers bevatten. Zo hebben wij het rare idee dat konijnen wortels horen te eten net als Bugs Bunny. Natuurlijk lusten konijnen graag wortels vanwege de lekkere zoete smaak, dit betekend ook dat hier heel veel verborgen suikers in zitten. Teveel wortelen is dus niet gezond voor je konijn(en), maar met mate kan je dit wel geven. Producten die geschikter zijn om te geven aan konijnen met overgewicht zijn bijvoorbeeld witlof en komkommer maar ook andijvie. Daarnaast is GEDROOGDE KOMKOMMER ook een goede keuze evenals GEDROOGDE PETERSELIE maar wel dit product bevat ook veel calcium en kan dus minder geschikt zijn voor konijnen met blaas en nierproblemen. Het is dus nodig om de urine van het konijn in de gaten te houden.
Bij overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) is er te veel overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Konijnen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico's dan konijnen met een gezond gewicht. Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger.
Ondergewicht
Wanneer is er sprake van ondergewicht? Er is sprake van ondergewicht als het konijn ver onder zijn streefgewicht zit daarnaast kun je ondergewicht ook voelen, later gaan wij hier verder op in.
Oudere kunnen soms moeilijker op gewicht blijven en het kan zijn dat deze onbeperkt brokken nodig kunnen hebben of aanvullende voeding om op gewicht te blijven. Een konijn met ondergewicht kun je zoals gezegd meer brokken geven maar ook luzerne, let wel dit product bevat ook veel calcium en kan dus minder geschikt zijn voor konijnen met blaas en nierproblemen. Het is dus nodig om de urine van het konijn in de gaten te houden. Verder kun je aanvullende voeding geven in de vorm van vlokken, denk hierbij aan ERWTENVLOKKEN, BONENVLOKKEN, MAISVLOKKEN
Het kan verschillende oorzaken hebben dat een konijn ondergewicht kan hebben, een konijn kan bijvoorbeeld dunner zijn doordat dit genetisch bepaald is (slanker gefokt) Een voedingstekort als lamprei (baby konijn) kan op latere leeftijd ook nog voor ondergewicht zorgen evenals een konijn dat herstellende is van een ziekte. Een ziek konijn dat door ziekte gewicht is verloren kan dit niet zomaar aanvullen dus in dit geval kan bijvoeden ook een optie zijn (overleg dit met een bij voorkeur konijnkundige dierenarts) Konijnen kunnen soms ook problemen hebben met de stofwisseling waardoor voeding minder goed opgenomen wordt, een dierenarts (bij voorkeur konijnkundig) kan onderzoeken of een konijn ziek is en wat voor ziekte een konijn heeft en een behandelplan opstellen.
Spontaan afvallen (zonder dat er een oorzaak zichtbaar is) kan ook een teken zijn dat er een medische oorzaak is. Pijn is een reden waarom konijnen minder gaan eten of zelfs stoppen met eten. Gebitsproblemen maar ook E.Cuniculi (EC) kunnen de oorzaak zijn van afvallen.Merk je dat een konijn afvalt of minder eet dan normaal, merk je dat de keutels kleiner worden of minder worden grijp dan tijdig in! Als een konijn 24 uur niet eet, vallen de darmen stil, het is erg moeilijk om de darmen weer op gang te krijgen. Meestal zal een konijn dat een dag niet eet helaas komen te overlijden.
Konijnen gymnastiek
Lichaamsbeweging is bij mensen heel belangrijk maar voor konijnen is dit nog belangrijker en zelfs van levensbelang! Een konijn maakt in de natuur kilometers per dag omdat deze een groot deel van de dag bezig is met foerageren, foerageren is het zoeken naar voedsel.
Zoals gezegd konijnen in de natuur maken kilometers per dag, huiskonijnen echter niet, deze zitten als ze mazzel hebben in een ren waar ze wel bewegingsruimte hebben maar hebben vaak geen echte ren ruimte. Het kan dus zo zijn dat huiskonijnen te dik worden door te weinig beweging maar ook door verkeerde en/of teveel voeding.
Kies niet alleen voor meer beweging maar ook voor meer voermomenten, dit is niet meer voeding maar de voeding verdeeld over meerdere momenten dit kan een konijn geestelijk stimuleren. Laat een konijn bijvoorbeeld werken voor zijn geld, euhm... brokken. Verstop de brokken tussen het hooi of strooi ze in de ren. Doe de brokken in een denkspel en versterk ook nog eens je band op deze manier.
Een konijnen dieet
Heeft een konijn echt last van overgewicht dan kan een dierenarts adviseren om je konijn af te laten vallen. Natuurlijk kun je een konijn niet op de loopband zetten, je kunt ook niet zeggen je krijgt voortaan eenmaal per dag iets te eten. Belangrijk is dat een konijn ten alle tijden hooi tot zijn beschikking heeft, dus het "vasten" voor konijnen is geen goed idee!
Indien het konijn te dik blijkt te zijn (vastgesteld door een professional zoals een dierenarts) stel dan samen met deze persoon een plan op om het konijn op dieet te zetten. Begin allereerst met een eerste weegmoment, stel daarna een periodiek weegmoment (bijvoorbeeld eenmaal per week) vast en houdt je hier strikt aan.
Een eetdagboek bijhouden is ook een idee en daarnaast is het een idee om te kijken naar de algehele voeding op een dag in soort en hoeveelheid. Kijk kritisch naar de voeding wat betreft suikers en eiwitten, overleg eventueel met de dierenarts of deskundige.
Geleidelijk op gewicht, het is van groot belang dat je een konijn met overwicht geleidelijk op gewicht moet krijgen anders ontstaat hepatische lipidose (dit is een levensbedreigende toestand waarbij de lever te snel vetten in het bloed vrij laat.)
Scores voor gewicht bij konijnen
Zoals gezegd meten = weten, meten kun je in dit geval d.m.v. van wegen doen maar ook d.m.v. het onderstaande overzicht.
Het bekken en de ribben zijn zeer goed te voelen en zijn zeer scherp. |
||
Het bekken en de ribben zijn goed te voelen en zijn scherp. |
||
Het bekken en de ribben zijn goed te voelen, maar zijn afgerond. |
||
Het bekken en de ribben moeten stevig betast worden voordat ze te voelen zijn. |
||
De ribben betasten is moeilijk, de ribben zijn niet te voelen. |
Het bovenstaande is enkel bedoeld als richtlijn, overleg ten alle tijden met een professional zoals een (konijnkundige) dierenarts, deze informatie vervangt geen informatie van een dierenarts!