Het gebit van een konijn

Het konijnengebit, het gebit van een konijn...
... tja een konijnengebit is nog niet zo gemakkelijk!
Hierbij een kleine uitleg over het gebit en de problemen die kunnen ontstaan aan het konijngebit.

Het konijnengebit bestaat uit:
- 4 snijtanden
- 2 stifttanden
- 20 kiezen

Gebitsproblemen bij konijnen

Problemen met het gebit van een konijn komt vaker voor dan veel mensen denken. Problemen kunnen ontstaan door een trauma, door erfelijke aanleg of door verkeerde voeding.

Gebitsproblemen kunnen heel veel pijn veroorzaken en vaak komen wij er als eigenaar veel te laat achter dat het konijn er al langer last van heeft.
Een konijn met een probleem aan het gebit gaat vaak steeds minder eten en stopt vrijwel kort daarna helemaal met eten, dit kan grote gevolgen hebben en zelfs de dood tot gevolg hebben.
Een konijnen maag moet altijd gevuld zijn, een konijn moet dus altijd eten! Als een konijn stopt met eten moet er héél snel ingegrepen worden en is bezoek en eventuele behandeling door een gespecialiseerde konijnen dierenarts echt noodzakelijk.

Een konijn dat stopt met eten is altijd een spoedgeval omdat er snel vrij ernstige klachten van het maag-darmstelsel kunnen optreden met zelfs dodelijke afloop.

Gebitsprobleem door Trauma

Een gebitsprobleem kan onder andere ontstaan door Trauma.

Door een val of stoot (doordat een konijn ergens per ongeluk tegenaan botst) kan het gebit een klap oplopen en kunnen er tanden afbreken. Dan kan het zo zijn dat de kaak beschadigd is geraakten dat er een verkeerde stand ontstaat.   Vaak zien wij dit als eigenaar niet aan het konijn. Pas als het konijn veel pijn heeft zien wij dit als eigenaar, mits wij de signalen herkennen. Stopt het konijn met eten dan kan dit dus ook een teken zijn van een gebitsprobleem.
 

Genetisch bepaald gebitsprobleem

Een gebitsprobleem kan onder andere ook ontstaan omdat het genetisch bepaald is. 

Soms zit een gebitsprobleem in de genen, een goede fokker herkent dit en haalt het konijn met het gen uit de fok. Helaas wordt er vaak gefokt met konijnen die niet volledig gezond zijn door particulieren, handelaren en soms ook door fokkers. Het is dus goed om te weten waar je konijn vandaan komt.

Een gebitsprobleem door verkeerde voeding

Een gebitsprobleem kan onder andere ook ontstaan door verkeerde voeding.

De voeding van je konijn is er belangrijk en is van grote invloed op gebit. Wanneer de voeding die je je konijn voorschotelt te weinig mineralen bevat kan het zo zijn dat de tanden broos worden en kunnen afbreken.


Bovenstaande foto is een foto van konijn "Stoffie" welke in het verleden een gebitsprobleem had. 

Signalen van gebitsproblemen

Konijnen kunnen verschillende uitingen hebben als ze haken op kiezen krijgen of last hebben van olifantstanden.

Een konijn kan:
– moeite krijgen met kauwen en eten.
– natte haren op de kin krijgen doordat er teveel speeksel wordt aangemaakt.
– vermageren, daarom is het altijd goed om te letten op het gewicht van je konijn.
– verdikkingen aan de onderkaak krijgen.
– (chronische) oogontsteking krijgen.
– uitvloei van de neus hebben.
– dunnere ontlasting hebben of een verstopping hebben.
– last krijgen van trommelzucht.

Wat is de reden van gebitsproblemen?

Waarom ontstaan gebitsproblemen? 

Gebitsproblemen kunnen ontstaan omdat bij een konijn de kiezen, maar ook de (voor) tanden door blijven groeien en groeien. Door slijtage blijven de tanden en kiezen kort, als de afslijting niet goed gebeurt ontstaan er problemen, dit komt omdat tanden en kiezen zo een 2 mm per week groeien. Erfelijke problemen, verkeerde voeding maar ook een trauma kunnen zorgen dat er gebitsproblemen ontstaan.

Het behandelen van gebitsproblemen?

Gebitsprobleem oplossen? Wij raden langs te gaan bij een konijnkundige dierenarts. 

Te lange snijtanden kunnen worden geslepen, dit kan zonder narcose (wat afhankelijk is van de dierenarts en het individuele konijn) en is snel gebeurd.
Bij terugkerende problemen kan een dierenarts aanraden om de snijtanden te laten trekken, dit gebeurt wel onder algehele narcose. Het type narcose wat gebeurt wordt kan per dierenarts verschillend zijn.


 

Het beoordelen van het konijnengebit

Zoals hierboven aangegeven adviseren wij een konijnkundige dierenarts, bij voorkeur een dierenarts welke ook nog eens gepecialiseerd is in gebitsproblemen.

Om kiezen te kunnen beoordelen is meestal narcose nodig en dan wordt het gebit vaak ook direct behandeld.
Haken worden dan verwijderd en de kiezen worden indien nodig ingekort en/of bijgevijld.
Er kunnen door een afgebroken tand of ontstekingen aan de wortel van de kies een abces ontstaan.
De oorzaak wordt meestal gevonden door röntgenfoto’s te maken.

Slijtage van het konijnengebit

Slijten, slijten, maar niet teveel! Goede slijtage is van groot belang want met te lange kiezen en/of voortanden kan een konijn niet goed eten.

Voor het goed laten afslijten van tanden en kiezen is hooi héél erg belangrijk. Een konijn moet altijd héél veel hooi tot zijn beschikking hebben en een konijn kan nooit teveel hooi hebben. Hooi zorgt naast het afslijten van het gebit voor een goede werking van het maag-darmstelsel.
Naast hooi kun je ervoor kiezen om je konijn(en) brokjes te geven. Zorg ervoor dat dit brokjes zijn van hoge kwaliteit en dat je gemengd voer vermijd. De samengeperste brokken die allemaal hetzelfde eruit zien zijn het meest geschikt wat betreft voedingsstoffen en zorgen er ook voor dat je konijn niet selectief zal gaan eten. Geef nooit teveel krachtvoer want daardoor kan het zijn dat je konijn minder hooi zal gaan eten en overgewicht kan krijgen.

Een no-go; Knaagstenen!

Echt een absolute no-go zijn knaagstenen, knaagstenen voor konijnen en knaagdieren. Voor konijnen is dit uitermate slecht!

Knaagstenen zijn uit den boze!
Knaagstenen worden nog regelmatig verkocht voor konijnen maar zijn
ontzettend slecht omdat het konijn er blaasgruis van krijgen door de grote
hoeveelheid calcium die de knaagsteen kan bevatten.

Wil je zorgen voor een goede afslijting van het konijnengebit schaf dan natuurlijk knaagmateriaal aan zoals HOOIBLOKKEN HOOI en KNAAGMATERIAAL


 De bovenstaande tekst is informatief bedoeld en voor meer informatie verwijzen wij door naar een konijnkundige dierenarts!
 
Voor meer informatie over het gebit verwijzen wij door naar de volgende link: Wilhelminapark uitleg Gebit