Het chippen van konijnen

Het chippen van konijnen is niet zo vanzelfsprekend als het chippen van honden en katten. Konijnen die buiten komen of leven kunnen per ongeluk ontsnappen hoe goed je ook als eigenaar je best doet om dit te voorkomen. Konijnen zijn namelijk meesters in ontsnappen. 

Elk jaar komen wij diverse Facebookposts tegen met vermiste en gevonden konijnen, tamme huiskonijnen die niet buiten op straat horen. Uiteraard zullen er konijnen tussen zitten die gedumpt zijn maar ook veel konijnen ontsnappen. Vaak worden de konijnen gevonden maar dan? Om een konijn weer snel bij zijn eigenaar terug te brengen is het van groot belang dat een vinder weet waar het konijn thuis hoor, daarom is het van belang dat konijnen gechipt én geregistreerd zijn. Hieronder leggen wij het e.a. uit over het chippen én registreren van je konijn(en).

Een chip wat is dat?

Een chip dat klinkt heel drastisch, dit is echter niet zo. Een chip is erg klein en een konijnen heeft hier geen last van. Wat een chip precies is leggen wij hieronder uit.

De officiële naam van een chip is transponder, deze kan afgelezen worden met een afleesapparaat ookwel een chiplezer genoemd. Een huisdierenchip is een heel klein buisje micro-elektronica bestaande uit een spoel en een microchip welke de gegevens bevat om op te zoeken op een registratie website. De chip bevat geen batterij of energiebron en is 14 millimeter groot, de chip is enkel uit te lezen met de chiplezer.

Hoe wordt een konijn gechipt?

Een chip klinkt mogelijk heel eng maar dat is dit niet. Hieronder een kleine uitleg van hoe een konijn gechipt wordt bij de dierenarts. 

De meeste dierenartsen zullen eerst nagaan of het konijn niet al een chip heeft, is dit niet het geval kan de dierenarts gaan starten met het chippen. Als een konijn gechipt wordt, wordt de microchip met behulp van een injectienaald onder de huid ingebracht, bij voorkeur tussen de schouderbladen of aan de linkerzijde van de hals.

Wat is de functie van een chip?

Een chip, wat is de functie hiervan? Een chip maakt een konijn uniek want er is maar één konijn dat rondloopt met dit registratienummer en de bijbehorende gegevens.

Het chippen met een chip die aan de ISO (International Organization for Standardization - Internationale normen die ontwikkeld zijn om de grote hoeveelheid specifiek landelijke normen terug te dringen​) standaard voldoet, maakt een konijn unieker dan deze natuurlijk al is. Een konijn kan dan ten alle tijden geïdentificeerd worden aan het gekoppelde chipnummer en de bijbehorende gevens. Een chip gaat normaliter een dierenleven lang mee. Een konijn voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.

Hoe groot is een chip?

Een chip is niet zo groot, een huisdierenchip is ongeveer 14 millimeter groot. 

Op de foto aan de rechterkant zie je een huisdierenchip en de naald waarmee deze ingebracht wordt (deze foto komt z.s.m online)

Chippen en registreren waarom is dit verstandig?

Wat zijn de voordelen van chippen en waarom is chippen verstandig? 

Een konijn laten chippen is bij de meeste huisdierenverzekeringen verplicht, ook konijnen kunnen namelijk verzekerd worden. Het chippen van een konijn is eigenlijk gewoon heel fijn want mocht je konijn vermist raken dan kan deze dankzij de chip snel weer naar huis (mits deze correct geregistreerd is natuurlijk) De vinder kan samen met een dierenarts de eigenaar sneller opsporen, een opvang of dierenambulance hebben ook vaak een chiplezer op locatie of aan boord van de ambulance.


 

Een chip en nu?

Als je een konijn laat chippen dien je uiteraard ook ervoor te zorgen dat de chip geregistreerd is en dat deze de juiste gegevens bevat. 

Een konijn laten chippen is één maar je dient als eigenaar het konijn wel zelf te registeren in één van de databanken. Er zijn verschillende databanken en je vind deze in een overzicht  op www.chipnummer.nl. Daarnaast moet je als eigenaar ten alle tijden ervoor zorgen dat deze gegevens up-to-date blijven! Als je als eigenaar gaat verhuizen dien je de gegevens te wijzigen die gekoppeld zijn aan de chip, dit wordt helaas vaak vergeten.
Als de eigenaar van een konijn niet direct gevonden kan worden, gaat het konijn naar een opvang of dierenasiel van de gemeente. Na een periode van twee weken kan het konijn herplaats worden als de eigenaar niet gevonden is. 

 

De kosten van het chippen

Chippen; het klinkt mogelijk als een hoog kostenplaatje echter dat is niet het geval, daarnaast is het een eenmalige waardevolle uitgave.

Als je exact als eigenaar wilt weten wat het kost om het konijn te laten chippen, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts. De kosten van het chippen liggen doorgaans tussen de €25,- en €50,- en deze kosten zijn eenmalig. De kosten bestaan uit de chip zelf en vaak uit consultkosten van een dierenarts voor het chippen zelf. Om kosten te besparen kun je het konijn laten chippen wanneer je bijvoorbeeld toch bij een dierenarts bent voor een gezondheidscheck en/of het laten vaccineren van het konijn.

Voor- en nadelen van het chippen

Elk product of een ingreep heeft voor- en nadelen, zo ook het chippen van konijnen en andere huisdieren.

De voordelen van een chip is dat deze diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen is. Het chippen met een chip die aan de ISO standaard voldoet, maakt een konijn uniek: een konijn kan altijd geïdentificeerd worden. Een chip gaat normaal gesproken een konijnenleven lang mee en een konijn voelt niets van de chip. Een konijn kan de chip niet verliezen in tegenstelling tot een penning of adreskoker. Een chip is fraudebestendig en het verwijderen van de fysieke chip kan alleen via een chirurgische ingreep door een dierenarts, de unieke identificatie code kan niet worden veranderd.
Jonge konijnen kunnen ook gechipt worden en je ziet niets van de chip.
Je ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.

De nadelen van een chip zijn dat deze niet van de buitenkant zichtbaar zijn, dus het is niet meteen duidelijk dat het konijn gechipt is. Daarnaast is voor het aflezen van de chip natuurlijk een afleesapparaat nodig en niet alle afleesapparaten kunnen alle soorten chips aflezen. In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een stukje door het lichaam verplaatsen, dit komt niet vaak voor en is volgens dierenartsen niet schadelijk voor het gechipte dier. De chip zal enkel een paar centimeter verplaatsen in deze gevallen en blijft werkzaam.


Gevonden en vermiste konijnen

Uiteraard is het chippen van een konijn een eigen vrije keuze echter adviseren wij elke eienaar die zijn konijn(en) buiten hebben zitten hun konijn(en) te laten chippen want het ontsnappen van een konijn zit in een klein hoekje.

Uit ervaring (werkzaamheden op locatie bij een dierenasiel) weten wij hoeveel konijnen er vermist raken maar ook gevonden worden. Uiteraard zijn niet alle konijnen zoals eerder vermeld vermist, sommige zijn gedumpt/vrij gelaten echter elk vermist konijn dient terug te kunnen naar zijn eigenaar. Ons online werkzaamheden brengen ons ook vaak in aanraking met vermissingen en gevonden konijnen, denk hierbij aan oproepen op Social Media. Wij adviseren ten alle tijden een vermist of gevonden konijn aan te melden bij de juiste instantie, dit is de gemeente waar het konijn gevonden is. In de praktijk is dit een aangewezen dierenasiel of konijnenopvang. Vind je een konijn in het wild of in een woonwijk kun je als vinder in vele gevallen ook de Dierenambulance inschakelen. Een gevonden konijn dien je ten alle tijden aan te melden bij Amivedi. Bij een vermist konijn raden wij ook een aanmelding bij AMIVEDI aan, Stichting Amivedi is een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor vermiste en gevonden huisdieren in Nederland of meldt het konijn aan bij de DIERENBESCHERMING via de speciale website.


BRON: Chipjedier.nl