Konijnen Verzorger Adviesbureau Hilversum e.o.     

Voor alle vragen... die knagen!                            Voorlichting en advies over konijnen         

Zaagsel schadelijk?!

 

Jazeker! - omdat het natuurlijke ontsmettende en insect-werende eigenschappen heeft.

Waarom dan gebruiken? - het is goedkoop en heeft een goed absorberend vermorgen.

Leg eens uit waarom het schadelijk is - nou dit komt omdat er fenolen in het hout zitten.

Zitten fenolen in elk soort hout?  - het zit met name in hout van naaldbomen zoals sparren en dennen.

Wat zijn de gevolgen van het zaagsel gebruik? - er zijn diverse gevolgen maar het voornaamste zijn luchtweg problemen.

Hoe komt het zaagsel in het lichaam? - door het inademen van de deeltjes van het zaagsel, maar sommige konijnen eten ook het zaagsel op.

Is al het zaagsel onveilig/gevaarlijk? - ja, want bijna al het zaagsel wat in Nederland te verkrijgen is, is afkomstig van naaldbomen.

Op de verpakking staat dat het zaagsel afkomstig is van Vurenhout. Kan ik dit wel gebruiken? - nee, want het Nederlandse woord vuren is de andere naam voor het hout van de fijnspar. En de sparren bomen bevatten fenolen.

Wat zijn fenolen nou precies? -  dit is een organisch verbinding, bestaande uit koolstof, waterstof en zuurstof.

Waarom zijn fenolen schadelijk - fenol is giftig bij opname door de mond, bij inhalatie en huidabsorptie. Het is vergelijkbaar met waterstoffluoride.

Wat is waterstoffluoride? - Fluorzuur vreet bij contact met de huid door tot op het bot, zonder dat onmiddellijk pijn wordt gevoeld. 


Houten hokken worden ook van hout gemaakt, wat voor hout? - deze worden vaak van vurenhout gemaakt.

Is dit dan niet schadelijk? - het hout wordt geïmpregneerd, maar het is niet zeker of het hout dan wel of niet schadelijk kan zijn.

Wat is geïmpregneerd? - het doordringen hout met een andere stof. Het is een techniek om een hout waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, brandvertragend of meer van dergelijke gewenste eigenschappen te geven.

Conclusie van het bovenstaande ---> voor al het bovenstaande geldt dat dit informatie is verzameld via internet en dat jij als eigenaar op basis van de bovenstaande informatie een keuze moet maken of je wel of geen producten gebruikt die van naaldbomen zijn gemaakt.

Het bovenstaande is enkel ter informatie, de keuze is altijd aan jou als konijnen eigenaar.

 

Onderzoek Zaagsel Klaver4Dieren 2005


The Rat Fan Club
The following scientific study, published in a peer reviewed scientific journal in 1991, is the best evidence that pine shavings are not safe as bedding for small animals.  This study found that mice kept on pine shavings had enlarged livers, abnormal immune responses, and reduced reproductive rates.  When mice were given a choice of beddings, they avoided pine shavings whenever possible.


Bronvermeldingen ---> Wikipedia Klaver4Dieren NCBI Watbetekenthet.nl RatFanclub