Konijnen Verzorger Adviesbureau Hilversum e.o.     

Voor alle vragen... die knagen!                            Voorlichting en advies over konijnen         

De Jaarwisseling

 met je konijn (en)

Oud & Nieuw

Altijd stressvol voor dieren, maar dit kun je zoveel mogelijk beperken.


Jaarwisseling
De Jaarwisseling is nooit leuk voor konijnen dit komt o.a. doordat ze aanzienlijk beter horen dan wij en een groter gezichtsveld hebben. De knallen van vuurwerk zijn heel intens en daar kunnen konijnen gestrest van raken. Het is niet zo vreemd natuurlijk dat deze periode erg stressvol kan zijn voor konijn(en) en eigenaren. Stress kan er namelijk weer voor zorgen dat konijnen stoppen met eten. Plotselinge lichtflitsen en onverwachtse vuurwerk knallen daar schrikken sommige konijnen nogal van, andere konijnen kunnen er prima tegen. 


 

Anti-stress middel en Vuurwerk cd`s
Inmiddels is er een product op de markt dat konijnen kan kalmeren tijdens deze stressvolle periode, dit zou een optie zijn om te gebruiken. Het advies is om konijnen geleidelijk te laten wennen aan de knallen van het vuurwerk, hiervoor zijn cd`s te koop. 

 

 

Rust 
De adviezen zijn natuurlijk verschillend voor binnen en buitenkonijnen maar de grote lijnen zijn wel hetzelfde.
Laat je konijn(en) zoveel mogelijk met rust en gedraag je niet anders dan normaal, dit voelt je konijn of je konijnen namelijk ook.

 


 

Tips

- sluit de gordijnen en laat het licht aan.- zet de radio of televisie aan om je konijn(en) af te leiden.- laat je konijn(en) niet alleen en praat eventueel tegen je konijn(en).- spreid het eten van je konijn over een langere tijd. Als je konijn(en) wat hongerig* zijn, hebben zij minder aandacht voor het vuurwerk.- geef je konijn extra veel hooi om op te knabbelen.- laat je konijn(en) (als ze binnen los lopen) liefst zelf een plekje in huis opzoeken en zorg voor voldoende schuilplekjes.- doe een intelligentie spelletje met je konijn(en) ter afleiding.- zorg dat je konijn gechipt en geregistreerd is, voor het geval dat deze schrikt en ontsnapt.- reageer zelf zo min mogelijk op vuurwerk en gedraag je normaal. Behandel het konijn zoals je het normaal ook behandelt.*zorg er wel voor dat je konijn gewoon blijft eten en honger deze natuurlijk niet uit!

 

 

Bang
- een konijn dat bang is kan wegrennen maar ook verstijven.
- een bang konijn kruipt weg en maakt zich dan zo plat mogelijk.
- een konijn kan gaan (wegrennen en) stampen.
- naast dat je aan een konijn zijn of haar gedrag kan zien dat die bang is kan je het ook aan de ogen zien. Een konijn dat bang is zal wijde ogen hebben.
Dit zijn de meest voorkomende tekenen van angst, maar uiteraard is elk konijn anders en uniek en kan jij het beste zien wanneer je je konijn angstig is.
Hou dit goed in de gaten!