Konijnen Verzorger Adviesbureau Hilversum e.o.     

Voor alle vragen... die knagen!                            Voorlichting en advies over konijnen         

Bodembedekking

 voor je konijn(en)


Bodembedekking

Bodembedekking in het konijnenverblijf of -toilet is er vooral voor bedoeld om vocht te absorberen en zo nare luchtjes te voorkomen. Indien het als bodembedekking voor de het gehele verblijf wordt gebruikt is het ook belangrijk om te kijken naar de hardheid van het product. Daarnaast is het belangrijk om de voor- en nadelen te weten en deze af te wegen en zo een goede keuze te maken welke bodembedekking je gaat gebruiken in het verblijf of toilet.

Door het bomen het bos kunnen zien

Er zijn zoveel bodembedekkingen op de markt en daardoor kun je af en toe de bomen door het bos niet meer zien.Welke bodembedekking je kiest in de winkel voor je konijn is geheel afhankelijk van je konijn, maar ook van je budget."De bodembedekking test 2018"Bodembedekking is dus erg belangrijk. Wat neemt goed vocht en geur op? En welke bodembedekking kan je beter niet gebruiken en wat is hier de reden die hier achter zit.Omdat ik zelf heel nieuwsgierig was naar de verschillende voor- en nadelen van bodembedekkingen voor konijnen toiletten heb ik een kleine test gehouden samen met Stoffie.

 


Diverse bodembedekkingen
Hieronder diverse mogelijkheden als bodembedekking voor in je konijnen verblijf met daarbij een korte uitleg van elke bodembedekking

Gerecycled papier 
Gerecycled papier is papier wat wordt teruggewonnen uit afval papier en bewerkt om het opnieuw geschikt te maken voor gebruik. Het  heeft een goed absorberend vermogen en is daarom een veel gebruikte bodembedekking.

Houtpellets
Houtpellets zijn opgebouwd uit hout en zijn van origine een vorm vorm van brandstof. Deze wordt vervaardigd uit samengeperst houtafval en wordt gebruikt voor het verwarmen van panden of water.  Het is een goedkope bodembedekking voor huisdieren waaronder konijnen. 

Houtkrullen 
Houtkrullen bestaan uit restafval wat ontstaat bij houtbewerking. Het is vergelijkbaar aan zaagsel maar dan grover. Dit is stofvrijer dan zaagsel doordat het grover is.

 

Hennepvezel
Hennepvezel is een variëteit van de hennepplant, welke primair wordt geteeld voor de vezels. Oudere benamingen voor hennepvezel zijn hennep en kemp. 

 

Stro

Stro bestaat uit de droge stengels van graanplanten en wordt gebruikt als bodembedekking. Vaak wordt stro verward met hooi, stro is enkel geschikt als bodembedekking en hooi mag nooit vervangen worden door stro. Stro is veilig om te eten, maar bevat niet de juiste voedingswaarde zoals hooi wel bevat.

Katoen 
Katoen is een zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant. De vezels worden gebruikt als bodembedekking, er wordt gekozen voor katoen als bodembedekking vanwege het goede absorberende vermogen en het feit dat het biologisch afbreekbaar is.

Klei
Klei is een klastisch (grieks voor breken) gesteente dat bestaat uit fragmenten van afgebroken gesteente. Als bodembedekking is dit zeer ongeschikt!

Krantenpapier
Krantenpapier zijn oude kranten die bestaan uit gerecycled papier en inkt. Deze worden gebruikt als bodembedekking.

Zaagsel
Zaagsel of zagemeel bestaat uit kleine houtdeeltjes, welke een afvalproduct zijn van het zagen van hout. Het wordt gebruikt omdat het een afvalproduct is waardoor het heel goedkoop aan te schaffen is.

Algemene voor- en nadelen bij elke bodembedekking.

Gerecycled papier 
Neemt goed vocht op
Biologisch afbreekbaar
Prijzig als bodembedekking

Houtpellets
Goedkoop
Nemen goed vocht en geur op
Te koop in elk tuincentrum

Houtkrullen
Goedkoop
Zorgen voor warmte in de winter 
Ze nemen vocht redelijk op 
Nemen slecht de geur op
Zorgt voor veel stof

Stro
Lekker warm 
Stoffig
Neemt slecht vocht op

Katoen
Neemt goed vocht op
Biologisch afbreekbaar
Prijzig als bodembedekking 

Klei
Vocht van de omgeving wordt goed opgenomen
Klei kan zorgen voor een obstructie in de maag en darmen.

Krantenpapier
Goedkoop
Neemt goed vocht op
Grote hoeveelheden inkt kunnen schadelijk zijn, indien het konijn eraan knabbelt of het opeet

Zaagsel*:
Goedkoop
Neemt zeer goed vocht op
Geeft veel stof af
Is slecht voor de luchtwegen van je konijn


Mijn ervaringen...
Indien je mijn ervaringen wilt lezen dan adviseer ik om de "bodembedekking test 2018" door te nemen.
Net als bij alles op de Konijnen Verzorger website is dat dit eigen ervaringen zijn die ik deel.

Elk konijn is uniek en elke situatie ook, daarom is 
het belangrijk dat je informatie vergaart van verschillende bronnen.
Op basis van verschillende bronnen kun je een weloverwogen keuze maken.

**WAARSCHUWING** 
Elke bodembedekking is schadelijk indien je konijn(en) dit veel eten.
Het veelvuldig eten van bodembedekking kan zorgen voor een obstructie waardoor het konijn verstopt raakt. Indien er niet tijdig wordt ingegrepen kan dit leiden tot het overlijden van het konijn. Mijn persoonlijk advies is om de bodembedekking goed aan te drukken en daarop een flinke laag hooi te plaatsen!

*Zaagsel
Inmiddels is bekend dat er in zaagsel  mogelijk giftige stoffen zitten die schadelijk  kunnen zijn voor de gezondheid van het konijn.
Gezondheidsproblemen kunnen ontstaan doordat kleine zaagsel deeltjes  (met fenolen) als stof in de luchtwegen terecht komen en dit kan luchtwegproblemen veroorzaken.
Ook kunnen de deeltjes in de bloedcirculatie terecht komen en tot slot kan de lever aangetast worden als het konijn van het zaagsel eet.