Konijnen Verzorger Adviesbureau Hilversum e.o.     

Voor alle vragen... die knagen!                            Voorlichting en advies over konijnen         

Aanschaf 

van een konijn


Ik wil een konijn.... 
Waar moet je dan op letten en wat zijn de gemiddelde kosten die je maakt?
Hieronder wat adviesprijzen voor de aanschaf en onderhoud van je konijn.


 Advies

Haal een konijn uit de opvang!

Dit zijn de reden waarom je het beste kunt kiezen voor een konijn uit de opvang.

De opvang kent het konijn.

    De opvang geeft vaak goed en kundig advies.

   Ze zijn vaak ingeënt en gecastreerd of gesteriliseerd.

 Je kunt ze laten koppelen.


Tips bij het aanschaffen van een konijn of meerdere konijnen

Hieronder wat kleine tips wat je kunt doen en waar je op moet letten als je een konijn aanschaft. 

Research 
  Doe research over konijnen. Lees je goed in van tevoren en weet waar je aan begint! 

Weet wat de behoefte zijn van je toekomstige konijn(en) en kijk of je hieraan kunt voldoen. Ga bij jezelf na waar je je konijn(en) vandaan wilt halen. Een goede dierenwinkel (en ja die bestaan ook), een goede opvang (ook hier bestaan minder goede in), een particulier (let hiermee op want dit zijn vaak oeps nestjes van mensen die niet weten of er genetische afwijkingen zijn) of een goede fokker. Kijk of je een betrouwbaar adres kan vinden dat is het allerbelangrijkst. Bij voorkeur een goede konijnenopvang of goede betrouwbare fokker.

Dierenwinkel
Een dierenwinkel is dat geen no-go? Wat mij betreft niet indien de dierenwinkel weet waar zijn konijnen vandaan komt, het bij een goede fokker vandaan komt, de konijnen goed gehuisvest heeft en ze goed verzorgd worden en de dierenwinkel medewerkers de juiste volledige informatie meegeven. Zorg wel dat als je meerdere konijnen neemt je zeker bent van de geslachten en leeftijden van de konijnen. Er rust (nog steeds) een taboe op dierenwinkels maar steeds meer dierenwinkels stoppen met de verkoop of pakken de verkoop anders en beter aan in het belang van konijnenwelzijn. 

Opvang of asiel
Over een opvang of asiel is veel goeds te melden, je geeft een afgedankt konijn of meerder konijnen een nieuw (t)huis. Een konijn uit het asiel is medisch gecheckt en heeft al zijn inentingen gehad (dit is een verplichting) Daarnaast worden de rammen (mannen) geholpen wat ontzettend fijn is tegen ongewenst sproeien en ongewenste zwangerschappen. Een konijn uit een asiel heeft wel een rugzakje soms medisch en soms emotioneel. Wat betreft de opvang of een asiel, kijk hiermee goed wat de adoptie voorwaarden zijn en of de opvang of het asiel. Daarnaast adviseer ik je om goed te kijken hoe de konijnen erbij zitten en of de verblijven redelijk schoon zijn. Ook is mijn persoonlijk advies om even na te gaan of een opvang of asiel een ANBI (algemeen nut beogende instelling) status heeft en of deze ingeschreven staat bij de KvK (Kamer van Koophandel) als stichting. Nog even een voordeel van een konijn adopteren is dat indien je al een konijn hebt deze gekoppeld wordt in de opvang of het asiel. Mocht het zo zijn dat het uiteindelijk (binnen een vastgestelde periode) niet matcht dan kun je gewoon terug om te kijken of het wel matcht met een ander konijn.

Particulier
Een particulier kan een goede optie kunnen zijn omdat deze mensen hun konijnen vaak goed kennen en deze konijnen vaak sociaal zijn. Echter zijn er vaak “pret” nesten of “oeps” nesten die aangeboden worden. Oeps nesten kunnen gebeuren uiteraard, maar wees je bewust van het bovenstaande. Wat mensen ook vaak vergeten is dat deze konijnen zo goedkoop aangeboden worden omdat er medisch iets mis is of omdat ze niet geënt en of geholpen zijn, dit is bij een opvang of asiel konijn wel het geval (castratie bij de ram, voedsters zijn vaak niet gesteriliseerd) 
 
Fokker
Een fokker is wat mij betreft ook een hele goede optie, dit i.v.m het feit dat een goede fokker niet fokt met konijnen die een “defect” hebben. Daarnaast zijn de konijnen geënt als je deze bij een goede fokker haalt. Ook bij een fokker geldt kijk hoe de fokker de konijnen hanteert en kijk hoe ze gehuisvest zitten.

Bovenstaande uitleg
De bovenstaande uitleg over dierenwinkel, opvang of asiel, particulier en fokker is geschreven als een soort richtlijn en is niet bedoeld om één van de partijen te promoten of te boycotten. 

Sociaal Dier 
  Konijnen in het wild zijn sociale dieren en leven (vaak) in groepen. Kun je je binnen gehuisveste konijn niet genoeg aandacht geven of wil je je konijn buiten huisvesten dan adviseer ikecht om twee of meer konijnen aan te schaffen.
Ze kunnen dan tegen elkaar aanliggen, elkaar warm houden, voelen zich veiliger en geven elkaar voldoende aandacht.

Koppelen 
Als je twee of meer konijnen neemt laat ze dan koppelen (door iemand die er verstand van heeft) op neutraal terrein. Bij voorkeur een ram en een voedster.
Een konijn dat alleen buiten zit heeft zeker een maatje nodig! Op deze website vind je een lijst met professionals die beroepsmatig konijnen koppelen. 

(Konijnkundige) Dierenarts
Zoek een (konijnkundige) dierenarts in de buurt zodat je zeker bent van goede en juiste (medische) zorg. Als je je konijn mee naar huis neemt zorg er dan voor dat je meteen een afspraak maakt bij een dierenarts zodat je weet of je een gezond konijn hebt meegekregen. Laat je konijn helpen (steriliseren of castreren). Bij voorkeur zeker de voedster omdat de kans op baarmoeder kanker zich dan niet meer voordoet.

Konijnen proof 
  Maak je huis konijn proof, konijnen gaan graag op onderzoek uit. Ze vegen met hun kin over alle nieuwe spullen die ze zien. Verder kan het zijn dat ze knagen aan spullen, dit is normaal konijnen gedrag! Let dus op dat er niets in de buurt ligt waar ze niet aan mogen komen. Zorg dat ze niet kunnen knagen aan elektriciteitskabels, want dit is schadelijk voor je konijn en kan de dood tot gevolg hebben.

Speel- en schuilruimte
Zorg voor veel speel en loopruimte voor je konijn, konijnen moeten kunnen rennen, kunnen zigzaggen en binky`s (luchtsprongen) kunnen maken.
Heb je je konijn buiten zitten zorg dan dat er geen roofdieren bij kunnen, dit zijn namelijk echt meesters in inbreken! Daarnaast dien je er ook voor te zorgen dat er genoeg ruimte is voor je konijn(en) om zich terug te trekken en veilig te voelen.

Opvoeding
Opvoeden doe je niet door een konijn te straffen voor wat hij fout doet,
maar te belonen voor wat hij goed doet!


Wat heb je nodig bij de aanschaf van een konijn of meerdere konijn?

Kooi

Bijvoorbeeld als veilige plek voor je konijn of om een konijnen toilet en/of hooi ruif in te plaatsen. Ik gebruik zelf een draadkooi die ik indien de kap erop zit goed vast zet, de kap is er echter (bijna) altijd af.

Een ren
Deze bevestig je aan de kooi of zet je rondom de kooi om het konijn lekker

bewegingsvrijheid te geven die het nodig heeft en verdiend. Zelf gebruik ik geen ren maar heb ik mijn gehele huis tot beschikking gesteld. Indien je een goede ren zoekt dan adviseer om een kijkje te nemen op de website van Dierenren.

Bodembedekking

Neem bij voorkeur geen zaagsel omdat dit giftig blijkt te zijn. De beste bodembedekking is hooi maar dit absorbeert niet zo goed. Een harde ondergrond kan voor Pododermatitis zorgen bij je konijn. Dit komt vooral voor bij de grotere rassen door hun lichaamsgewicht en bij konijnen die vaak stampen. Ik gebruik zelf een bodembedekking (in het konijnentoilet) van katoen met daarop een dikke laag hooi.

Konijnen toilet

Konijnen zijn van nature zindelijk, maar soms kan het zijn dat ze even hulp nodig hebben om het ze aan te leren. Zindelijkheid wordt in de toekomst ook behandeld als onderwerp op de website.

Schuilplek
Meerdere schuilplekken (bij voorkeur met meerdere in- en uitgangen) zijn echt van groot beland omdat konijnen overdag in het wild ook graag in hun ondergrondse hol zitten.

Verder is het een veilige plek voor als het konijn ergens bang voor is of zich wil terug trekken om te rusten.

Drinkbak of -fles

Konijnen moeten net als mensen voldoende drinken en je kunt water aanbieden in een drinkbak of -fles. Het voordeel van een drinkbak is dat het konijn meer vocht binnen krijgt, maar het nadeel is dat het water sneller vies wordt. Dit is uiteraard geen probleem als je in de gelegenheid bent om dit vaak te kunnen verversen.

Etensbak
Voor bijvoorbeeld krachtvoer of iets lekkers, maar dit kun je ook lekker strooien uiteraard.

Zorg dat je je konijn op vaste momenten van de dag eten geeft in de vorm van hooi en krachtvoer. Dit kun je doen voordat je zelf eet, je kunt dan niet vergeten om je konijn(en) eten te geven. (zorg altijd dat er voldoende hooi beschikbaar is)

Voeding
Hooi

Een konijn moet onbeperkt hooi kunnen eten, want het maag- darmstelsel moet in beweging blijven. Eet je konijn geen hooi kijk dan eerst of er geen medisch probleem is, indien uitgesloten probeer dan kruidenhooi of timothy hooi. Je kunt ook bijvoorbeeld lekkere geurende gedroogde kruiden of bloemen toevoegen. Op de website zijn verschillende soorten mixen verkrijgbaar die onder de noemer “Stoffie`s Choice” verkocht worden.

Krachtvoeding
Let op met krachtvoeding dat je niet teveel geeft, in de eerste paar maanden is dit geen probleem maar uiteraard moet je wel opletten op het gewicht en de gezondheid van je konijn. Een konijn kan door verkeerde of teveel krachtvoeding darmproblemen krijgen.

 

Geef een volwassen konijn 20 gram krachtvoeding per kilogram lichaams(streef)gewicht.

Groente en Fruit

Verder kan je je konijn(en) groenvoer en fruit geven, maar let wel op dat je je konijn niet teveel in één keer geeft. Bij groenvoer dien je op te letten met koolsoorten en soorten van de nachtschade familie (o.a. aardappel en paprika) Daarnaast is het af te raden om veel wortel te geven i.v.m. suikers. Ook al zweert Bugs Bunny erbij moet je opletten met grote hoeveelheden wortel. Wat betreft het geven van fruit dien je ook op te letten, dit in verband met alle suikers die in fruit zitten.

Speelgoed
Een konijn moet bezig zijn, maar let wel dat je rekening houdt met het konijnenritme van slapen en wakker zijn. In het wild zijn konijnen minimaal zo een 4 uur per dag bezig met eten zoeken. Zorg dat je je konijn een uitdaging geeft tijdens het eten.

Koop bijvoorbeeld een veilig voederspeelgoedje of maak zelf iets waar het konijn het eten uit moet halen (let hierbij wel op dat dit veilig is)

Transportbox

Een transportbox is heel belangrijk om je konijn(en) bijvoorbeeld te vervoeren naar de dierenarts. Neem geen kartonnen doos omdat sommige konijnen graag knagen aan karton.

Spaarpot of dierenverzekering

Dit is erg belangrijk, want (onverwachtse) medische kunnen erg hoog oplopen en zijn vaak ook een reden van afstand of het dumpen van konijnen. Een verzekering kan duurder uitvallen dan sparen, dus mijn advies zou zijn om ongeveer 20 of 30 euro per maand opzij te zetten. Een konijn net als jij ziek kan worden en moet dan net als jij wel naar een dierenarts kunnen. Je bent verplicht als eigenaar om goed voor je huisdier te zorgen en medische zorg mag nooit ontzegt worden.

Geduld en liefde
Dit laatste is ook erg belangrijk!Net als bij een kind moet je er rekening mee houden dat een konijn verzorging,opvoeding en liefde nodig heeft. Konijnen zijn prooidieren en geen luchtdieren dus ze houden er (vaak) niet van om opgetild te worden.
Een konijn is dus geen knuffeldier voor kleine kinderen.

 


Geschatte prijzen

Prijzen  zijn geschatte prijzen. Houdt ook rekening met de kosten die je eventueel voor medicijnen maakt!

Gemiddelde gewone dierenartsprijzen 

Consultatie 
€15,- tot €30,-

Huisbezoek 
€30,- tot €50,-

 Vaccinatie 
(excl. consultkosten) 
€10,- tot €15,-  

 Castratie (Ram) 
 €60 tot €90,-

Sterilisatie (Voedster) 
€ 100,- tot €250,- 

Dit zijn gemiddelde prijzen voor gewone dierenartsen. Prijzen kunnen afwijken!

Gemiddelde aanschaf en onderhoud prijzen 

 Kruising
< €10,-
Gewone raskonijn 
€10,- tot €15,-
Top raskonijn
€100 tot €150,-
Asiel konijn
€35 tot €75,-
Weekbudget Voeding
€10,- tot €15,-

Alle prijzen zijn gemiddelde en kunnen afwijken, het is enkel een richtlijn.